25 Aug PIM Krnjača – prihvatni centar

U ovom prihvatnom centru se nalaze ljudi koji su evakuisani iz Obrenovca, prvo u halu Pionir, a posle 15 dana su premešteni u PIM u Krnjači. Na početku je bilo oko 100 ljudi, sada ih je ostalo oko 50. Većina su bili podstanari u Obrenovcu ili korisnici socijalnih stanova. Većina porodica ima decu. Sada su dva i po meseca u ovom smeštaju, iako su im obećali da će ih premestiti posle nedelju dana u bolji smeštaj. Korisnicima socijalnih stanova Gradska opština Obrenovac nije dozvolila povratak u stanove. U većini slučajeva stanovi su potpuno uništeni kao i sve što se nalazilo u njima. Nemaju pravo na nadoknadu štete za svoju imovinu (nameštaj, bela tehnika, lične stvari), jer nisu vlasnici nekretnina. Nadoknadu za štetu mogu da dobiju samo ako im stanodavac da određeni deo sume, koju je dobio od države i to po sopstvenoj proceni. Ako im ništa ne isplati, postoji mogućnost da podnesu tužbu, uz izjavu dva svedoka, koja potvrđuju vrednost pokretne imovine, ali nijedna porodica nema sredstava za pokretanje sudskog postupka.

U upravi opštine Obrenovac su im rekli da oni neostvaruju nikakva prava i da ne mogu da im pomognu. Prethodno nisu mogli da dođu do informacija i prebacivali su ih od jedne do druge kancelarije, jer niko nije nadležan. Obećavali su im montažne kuće, ali se posle ispostavilo da njih mogu da dobiju samo vlasnici stanova i kuća, koje su uništene. Razmatrali su i opciju da ih smeste u kontejnere, koji se nalaze u blizini PIM-a. Crveni Krst im je uzeo podatke (ime, prezime, matične brojeve, adrese) ali niko im se posle nije obratio. Niko ih nije ni posetio iz uprave opštine Obrenovac.

Dobili su jednokratnu pomoć u iznosu od 3200 din. Za doručak i večeru dobijaju konzerviranu i suvu hranu, a za ručak dobijaju jelo iz menze (pasulj, grašak, makaroni,soja, ponekad sve pomešano). Više ne dobijaju hranu za bebe, nego i one dobijaju sledovanje u konzerviranoj hrani. Hleb koji dobijaju je star nekoliko dana.

Barake su u lošem stanju, do 18.08.2014. su bili smešteni u malo bolje barake (bolji kreveti, okrečene, veće sobe), kada su ih premestili zbog dolaska azilanata. Sada su smešteni u manje barake, neokrečene, zidovi se ljušte, imaju rupe, vlažni su, na pojedinim mestima prokišnjava. Sobe su male iako su višečlane porodice. Nameštaj je u lošem stanju i nema ga dovoljno, oštećen je. Električne instalacije postoje, ali su u lošem stanju, nema dovoljno utičnica. Neke prostorije imaju radijatore, ali većina nema, grejanje je lokalno i nisu povezani na sistem daljinskog grejanja, već PIM ima svoju kotlarnicu. Nije izvesno ni da se sve barake greju. Mokrih čvorova je pet, veš peru na ruke, jer nemaju ni mašine ni sredstva za pranje. Kupatilo je u lošem stanju i zajedničko je. Dobijaju osnovna sredstva za higijenu, ali u nedovoljnim količinama. Postoje zaposlene osobe za održavanje higijene u objektima, ali one ne čiste njihove barake, čak im ne daju ni sredstva i opremu za čišćenje, ali ih posle uprava PIM-a optužuje da ne održavaju higijenu prostorija. Nemaju ni kuhinje ni šporete. U barakama nema telefonskih linija niti interneta. Pored baraka prolazi kanalizacioni kanal koji je prepun smeća i širi se neprijatan miris iz njega. Komarnici na prozorima su pokidani, nema zaštite od hlada, pa kada je toplo vreme barake se usijaju. U blizini baraka se nalazi ilegalna deponija.

Prilikom premeštanja iz hale Pionir, obećali su im premeštanje u bolji smeštaj i zato su pristali da krenu, ali su vozači autobusa promenili pravac puta i dovezli ih u PIM u Krnjači.

UNICEF im je napravio igraonicu za decu, ali pošto su premešteni iz tih baraka deca ne mogu više da je koriste.

Obećali su im i autobus koji bi češće dolazio, kako bi lakše stizali u Obrenovac. Linija 108 gradskog prevoza je retka, autobusi su loši, nisu klimatizovani, da bi stigli do Obrenovca moraju da promene 3, 4 linije.

U početku su dolazili lekari iz Doma zdravlja Palilula, ali su im rekli da oni nisu u njihovoj nadležnosti. Sada ako je nekom loše zovu hitnu pomoć.

Upravnica PIM-a im na svako negodovanje kaže da mogu da se vrate u Obrenovac.

Dolazila je ekipa Radio Televizije Srbije, ali su selektivno snimali i intervjuisali samo osobe koje se nisu žalile, prilog je slabo medijski propraćen i niko im se nije od nadležnih, posle toga obratio niti ih posetio.

Pored njih ovde su smeštene i izbeglice iz Hrvatske i azilanti, koji su stigli 19.08.2014.

No Comments

Post A Comment