04 Jun #DaniPosle počinju u Obrenovcu i Paraćinu

Krizni štab „Udruženi za Srbiju“ (#Udruzeni) i volonteri YouthBuild programa koji sprovode Građanske inicijative pozivaju sve zainteresovane ljude dobre volje da im se pridruže u akcijama sanacije štete nastale razornim poplavama. Prve akcije u „danima posle“ počinju u Obrenovcu i Paraćinu već ove sedmice, a nastavljaju se dok zajedničkim snagama ne uspemo da otklonimo štetu u svim pogođenim opštinama.

Akcija u Obrenovcu započinje krajem sedmice, renoviranjem škole „Jovan Jovanović Zmaj“ i obdaništa „Veseljko“. Direktna pomoć za akciju renoviranja stiže i od dve međunarodne organizacije – Global Solidarity Association iz Poljske, čijih devet volontera stiže direktno u Obrenovac da na terenu pomogne prilikom renoviranja, i People In Need iz Češke, koja je obezbedila direktnu pomoć za ovu akciju, nabavivši materijale za čišćenje, alat, rukavice, maske i druge neophodne stvari. Takođe, organizacija People In Need je na srpski jezik prevela priručnik „Odstranjivanje šteta nakon poplave“, koji je dostupan online, a koji će biti podeljen građanima Obrenovca i Paraćina i u štampanom izdanju.

Multietnička grupa od dvadesetak mladića i devojaka iz Sandžaka i južne Srbije će u petak na poziv Studentske organizacije Paraćina pomagati u akciji čišćenja Paraćina. Mladi iz YouthBuild programa su u svojim zajednicama već sproveli desetine uspešnih lokalnih akcija, kao što su renoviranje škola, vrtića, čišćenje parkova, rečnih rukavaca i sl, a sada su spremni da sva svoja znanja i kapacitete stave na raspolaganje ugroženim područjima širom Srbije.

Građanske inicijative i organizacije okupljene u pokret #Udruzeni će okupljati i koordinisati rad volonterskih mreža i građana koji bi hteli da pomognu ugroženima, ali nemaju mogućnost da svoju pomoć usmere na pravi način (nema prevoza do ugroženih područja, nema organizacije ili lokalne vladine strukture kojoj mogu da se pridruže u svojoj opštini, ne znaju kako da svoje resurse upotrebe na pravi način itd). U ovaj stub pomoći će takođe biti uključeni i svi resursi YouthBuild programa na nacionalnom i međunarodnom nivou, naročito deo programa koji se bavi rekonstrukcijom u lokalnoj zajednici.

Kontak telefoni na koji se možete prijaviti na aktuelne i buduće akcije volontiranja su 011/3398 637, 3398 939 i 3398 360, ili se možete javiti putem maila na udruzeni@gradjanske.org

No Comments

Post A Comment